Προκλητικοί οι Τούρκοι: Δικό μας το γιαούρτι, δικό μας και το τζατζίκι


Σε αδιέξοδο φαίνεται πως βρίσκονται οι Τούρκοι μετά την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου που απαγορεύει την πώληση οποιουδήποτε γιαουρτιού με την ονομασία «ελληνικό» εάν δεν προέρχεται από την Ελλάδα.


Η απόφαση αυτή ήρθε να δικαιώσει την ΦΑΓΕ η οποία είχε καταθέσει αγωγή κατά του Τούρκου επιχειρηματία Chobani. Η υπόθεση τελείωσε δικαστικώς αλλά ξεκίνησε η... παραφιλολογία.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος επιχειρηματίας Χαμντί Ουλουκάγια, ο επονομαζόμενος «Στιβ Τζομπς του γιαουρτιού» που είναι ανάμεσα στους 10 πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Χουριέτ, εκφράζει τα παράπονά του, λέγοντας πως το «γιαούρτι είναι τουρκική λέξη, κι όμως δεν μπορούμε να το πουλήσουμε».

Όπως γράφει και ο αρθρογράφος της Χουριέτ: «Δεν υπάρχει άλλος λαός που καταναλώνει τόσο πολύ γιαούρτι όσο οι Τούρκοι. Επικαλείται μάλιστα ένα βιβλίο του δημιοσιογράφου και γευσιγνωστη Αρτούν Ουνσάλ στο οποίο δίδεται έμφαση στο πώς οι Τούρκοι είναι «δεμένοι» με το γιαούρτι, έτσι που θα μπορούσε κάποιος να τους αποκαλέσει «λαό του γιαουρτιού»!


Όντως, συμπληρώνει ο αρθρογράφος της Χουριέτ, πάρα πολλά τουρκικά πιάτα έχουν ως βασικό συστατικό το γιαούρτι Η Chobani ήταν έτοιμη να προωθήσει και το προϊόν «ελληνικό τζατζίκι», τη στιγμή που η λέξη (σύμφωνα πάντα με τον αρθρογράφο) έρχεται από την Περσία.

Για να καταλήξει: «Η λέξη ''γιαούρτι'' είναι τουρκική, δεν χωράει αμφιβολία. Ωστόσο στις ΗΠΑ, πριν από 50 χρόνια που μπήκε στην αγορά το γιαούρτι, το ελληνικό ήταν εκείνο που έκανε πρώτο την εμφάνισή του και όχι το δικό μας. Τα χέρια μας είναι δεμένα.

Δεν μπορούμε να πουλήσουμε το γιαούρτι μας και δεν μπορούμε να τονίσουμε πως η λέξη μας ανήκει. Πάνω από όλα η δική μας κουζίνα δεν έχει λάβει τη διεθνή θέση που την αξίζει, όπως έχει συμβεί με την ιταλική και την ελληνική κουζίνα».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

LIFESTYLE-GOSSIP

SPORTS

BLOGS

AUTO-MOTO

6 Αυγ 2014

Προκλητικοί οι Τούρκοι: Δικό μας το γιαούρτι, δικό μας και το τζατζίκι


Σε αδιέξοδο φαίνεται πως βρίσκονται οι Τούρκοι μετά την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου που απαγορεύει την πώληση οποιουδήποτε γιαουρτιού με την ονομασία «ελληνικό» εάν δεν προέρχεται από την Ελλάδα.


Η απόφαση αυτή ήρθε να δικαιώσει την ΦΑΓΕ η οποία είχε καταθέσει αγωγή κατά του Τούρκου επιχειρηματία Chobani. Η υπόθεση τελείωσε δικαστικώς αλλά ξεκίνησε η... παραφιλολογία.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος επιχειρηματίας Χαμντί Ουλουκάγια, ο επονομαζόμενος «Στιβ Τζομπς του γιαουρτιού» που είναι ανάμεσα στους 10 πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Χουριέτ, εκφράζει τα παράπονά του, λέγοντας πως το «γιαούρτι είναι τουρκική λέξη, κι όμως δεν μπορούμε να το πουλήσουμε».

Όπως γράφει και ο αρθρογράφος της Χουριέτ: «Δεν υπάρχει άλλος λαός που καταναλώνει τόσο πολύ γιαούρτι όσο οι Τούρκοι. Επικαλείται μάλιστα ένα βιβλίο του δημιοσιογράφου και γευσιγνωστη Αρτούν Ουνσάλ στο οποίο δίδεται έμφαση στο πώς οι Τούρκοι είναι «δεμένοι» με το γιαούρτι, έτσι που θα μπορούσε κάποιος να τους αποκαλέσει «λαό του γιαουρτιού»!


Όντως, συμπληρώνει ο αρθρογράφος της Χουριέτ, πάρα πολλά τουρκικά πιάτα έχουν ως βασικό συστατικό το γιαούρτι Η Chobani ήταν έτοιμη να προωθήσει και το προϊόν «ελληνικό τζατζίκι», τη στιγμή που η λέξη (σύμφωνα πάντα με τον αρθρογράφο) έρχεται από την Περσία.

Για να καταλήξει: «Η λέξη ''γιαούρτι'' είναι τουρκική, δεν χωράει αμφιβολία. Ωστόσο στις ΗΠΑ, πριν από 50 χρόνια που μπήκε στην αγορά το γιαούρτι, το ελληνικό ήταν εκείνο που έκανε πρώτο την εμφάνισή του και όχι το δικό μας. Τα χέρια μας είναι δεμένα.

Δεν μπορούμε να πουλήσουμε το γιαούρτι μας και δεν μπορούμε να τονίσουμε πως η λέξη μας ανήκει. Πάνω από όλα η δική μας κουζίνα δεν έχει λάβει τη διεθνή θέση που την αξίζει, όπως έχει συμβεί με την ιταλική και την ελληνική κουζίνα».

ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ